Wandel Vakantie

Een week lang genieten van uitdagende wandelpaden op een uniek eiland in de Middellandse Zee. Dat is wandelen op Elba. Het eiland is rijk aan prachtige natuur, historische bergdorpjes en de mooiste uitzichten. Hoewel Elba maar een oppervlakte heeft van 224 vierkante kilometer, is er een ruime diversiteit aan landschappen en flora en fauna. 

Stel je eens voor dat je ’s ochtends start met een uitzicht over een prachtige baai met een wit zandstrand en een uur later wordt omringt door de wijngaarden, terwijl je gedurende de dag uitkijkt naar de top van de Monte Capanne. Uiteraard gaan we deze bergtop beklimmen, waar je naast een prachtig uitzicht over het eiland en de Toscaanse Archipel,  van een heerlijke Italiaanse cappuccino met een huis gemaakt chocoladetaartje kunt genieten.

Programma

Hoewel Elba een relatief klein eiland is, zorgt het grote aantal wandel kilometers ervoor dat je gedurende de week, elke dag een ander deel van het eiland kan gaan ontdekken. Wij zullen je elke dag naar een ander deel van het eiland vervoeren en begeleiden. We gaan de bekende Grande Traversata Elbana (GTE) lopen, dit is een route van 49,6 km die van noordoost naar zuidwest over het eiland loopt. Deze route zullen we over 4 dagen verspreiden en we maken ook een paar extra kilometers omdat we af en toe afwijken van de route, zodat je er zeker van bent dat je de mooiste plekjes en dorpjes van het eiland niet overslaat. Met onze ruime ervaring op het eiland, zal een gids je voorgaan om de unieke kant van Elba te laten zien en je te laten genieten van de vele uitdagende wandelpaden.

Grande Traversata Elba (GTE) foto: wikipedia
 DagAvond
ZaterdagAankomst en incheckenWelkomstdiner
ZondagRoute 1 (± 20 kilometer)Cavo – Castello del Volterraio. Aperativo met uitzichtOptioneel: Avond Portoferraio
MaandagRoute 2 (± 28 kilometer)Porto Azzurro – Camping Laconaoptioneel: Uiteten Lacona
DinsdagOptioneel: suppen of kajakkenOptioneel: Avond Capoliveri
WoensdagRoute 3 (± 28 kilometer)Passo del Monumento – Marina di CampoOptioneel: Avond Marina di Campo
DonderdagRoute 4 (± 18 kilometer)Monte Perone – Monte Capanne – Pomonte
Afsluitend met een frisse duik naar het scheepswrak uit 1972.
VrijdagBonus route*Capoliveri en omgevingOptioneel: Italian Night op het kamp
ZaterdagInpakken en uitcheckenReis terug

DATA & PRIJS

Tenda Bungalow baseTenda safari
(obv min 2 personen)
za 29 april tot za 6 mei€ 299,- pp€ 349,- pp

Past deze data niet voor jou, maar zou je wel graag een week op Elba willen wandelen? Dit kan gedurende onze hele seizoen, echter kunnen wij geen gids garanderen, wel kunnen wij altijd routes adviseren middels kaarten of GPS tracks. Neem contact met ons op voor eventuele vragen.

Inclusief

 • Welkomstdiner
 • Ontbijt & lunch(pakket)
 • Beddengoed & linnen
 • Handdoekenpakket
 • Reserveringskosten
 • Gids en vervoer naar de wandelroutes
 • Nederlandse reisleiding
 • Gratis WiFi op de camping
 • Onbeperkt toegang tot het zwembad

Exclusief

 • Vervoer van en naar Elba (lees hieronder meer over vervoers opties naar Elba)
 • Mountainbikeverhuur
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Optioneel bij te boeken extra activiteiten
 • Reis/annuleringsverzekering
 • Persoonlijke uitgaven op locatie

*Deze reis gaat door bij minimaal 4 deelnemers.


Uitgebreide programma omschrijving

Zaterdag: Aankomst
Vandaag kun je bij ons inchecken en even acclimatiseren. We doen vandaag nog even niets, maar mocht je niet kunnen wachten, kun je alvast warmlopen door een rondje over Capo di Stella te lopen (het schiereiland gelegen naast de camping). Of geniet even lekker aan het strand. Wij zullen in de tussentijd een welkomstdiner voor je verzorgen, zodat je even tot rust kan komen na de reis.

Zondag: Cavo – Castello del Volterraio
Na het ontbijt en de klaargemaakte lunch beginnen we aan de Noordoostzijde van het eiland in het oude mijndorpje Cavo. Hier gaan we van start met de eerste etappe van de G.T.E. in de richting van het bergdorpje Rio nell’Elba. Op deze dag gaan we direct de eerste hoogtemeters maken. Na de rest van de middag te hebben gelopen, zullen we op een spectaculaire wijze finishen met een aperativo met uitzicht bij het eeuwenoude fort Castello del Volterraio.

Maandag: Porto Azzurro – Camping Lacona
Etappe twee starten we in een van de gezelligste stadjes van het eiland: Porto Azzurro. Met zijn mooie haven en gezellige pleintjes,gaan we van start in noord westelijke richting om weer op de G.T.E. terecht te komen. Op deze dag start u in de bewoonde wereld en komt u, naarmate u de route vervolgt, steeds meer in bebost natuurgebied. Via de Serra del Literno beëindigen we deze dag weer op een fantastische uitkijkpunt: Monte Fonza aan de zuidzijde van het eiland. Vervolgens keren we terug langs de kustlijn naar camping Lacona.

Dinsdag: Rustdag
Vandaag krijgen de benen even rust. Geniet even lekker aan op het strand of aan het zwembad. Wil jij toch nog wel wat actiefs doen vandaag? Dan bieden wij nog de volgende watersportactiviteiten aan: suppen of kajakken.

Woensdag: Passo del Monumento – Marina diCampoMonte Perone
Vanaf de camping wordt u naar het startpunt van de derde etappe gebracht. We beginnen met  de prachtige bossen van de Valle del Literno. Deze dag wordt uitdagend qua beklimmingen, want als u de vallei uit komt, zullen we 400 meter gaan stijgen naar de prachtige picknick plaats van de Monte Perone. Hier neemt u even pauze, voordat we naar de voet van de Monte Capanne gaan. Vervolgens dalen we via Sant Piero af naar Marina di Campo. Voor wie wil kan hier even bijkomen aan het strand en een frisse duik in de zee nemen of een terrasje pakken.

Donderdag: Monte Perone – Monte Capanne –Pomonte
Le grande finale. Tijdens de laatste etappe van de wandelreis vertrekken we vanaf de Monte Perone en gaan we de Monte Capanne beklimmen, dit wordt een hele uitdagende klim, waarbij we over rotsen zullen klauteren en stukken met kabels krijgen die ons verder over de bergkam begeleiden. Hier zul je genieten van de mooiste uitzichten van het eiland. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om de complete Toscaanse archipel te zien en Corsica. Tevens is het mogelijk om boven op de berg een consumptie te kopen in de berghut, waar ze ook heerlijke huisgemaakte taart verkopen, die heb je dan wel verdient natuurlijk! 
Nu het hoogste punt van het eiland is bereikt, gaan we alleen nog maar afdalen. We lopen door de prachtige natuur van Parco Nationale Arcipelago Toscano in zuidwestelijke richting naar Pomonte waar de wandeltocht op zeeniveau eindigt. Voor wie zichzelf wil belonen, heeft de mogelijkheid om tot onder zeeniveau af te dalen en deel te nemen aan het wrak snorkelen.

Vrijdag: Optionele bonus route
Na vier dagen wandelen, kunnen we het ons voorstellen datje toe bent aan iets anders. In principe laten we je vandaag vrij in jouw keuze. Voor wie nog geen genoeg heeft van wandelen, wordt meegenomen naar het deel van het eiland waar je nog niet bent geweest: de Zuid-Oost zijde van het eiland. Vanuit Capoliveri ga je zonder begeleiding, maar met wandelkaart op pad. Wil je dit gebied op de mountainbike onder begeleiding verkennen, kunnen wij dit ook voor jou aanbieden. Als derde optie bieden we je de mogelijkheid om heerlijk een stukje te gaan kajakken, zodat je benen ook een rustdag hebben.


Hoe kom je op Elba?

De snelste manier om op Elba te komen is door te vliegen naar Pisa en vanaf daar de trein te pakken.
Om te zoeken naar tickets raden wij aan naar de directe website van de vliegtuigmaatschappij te gaan. Je kunt kiezen tussen:

 • Transavia: vliegt naar Pisa vanaf Schiphol en Rotterdam/Den Haag airport
 • Ryanair: vliegt naar Pisa vanaf Eindhoven, Weeze (Dusseldorf), Charleroi (Brussel)

Let bij het boeken van je vluchten wel op dat bij aankomst je niet later dan 17:00 uur land (tenzij je er een nachtje in Pisa bij pakt) en de terugweg een middag of avondvlucht hebt.
Vanaf Pisa Airport: De laatste rechtstreekse trein gaat om 16:40. De laatste trein met overstap op de bus in Campiglia Marittima gaat om 19:30. De laatste boot gaat om 22:30.
Vanaf Elba: Het vroegst dat je vanaf Elba op Pisa Airport kunt zijn is 08:28 uur. Hiervoor moet je wel de boot van 05:00 uur pakken.

Vanaf de luchthaven in Pisa is er een goede treinverbinding naar Piombino Marittima, vanwaar de boot naar Elba vertrekt. Wij halen je op in Portoferraio, waar de boot aankomt. Als je met meer bent kun je ook overwegen een auto te huren op Pisa Airport.
Kosten trein retour: € 20 a €30
Kosten veerboot retour: €25 a 35 (voor voetganger, met auto is plus € 70 a € 100)

Na je boeking ontvang je een reisbescheiden waarin heel uitgebreid de reis van Pisa Airport naar Elba staat omschreven (duurt ongeveer 3 a 4 uur inclusief veerboot).