Elba

Land: Italië 
Regio: Toscane 
Oppervlakte: 224 km² 
Hoofdstad: Portoferraio 
Inwoneraantal: +/- 30.000 inwoners 
Hoogste punt: 1.019 m (Monte Capanne) 

Elba staat bekend om zijn rustige natuur, indrukwekkende bergen en de mooie kustlijn. Aan de kustlijn vind je veel mooie strandjes of prachtige rotsformaties. In het binnenland heb je veel natuurgebieden en schitterende bergen waarvan het hoogste punt de Monte Capanne is met een hoogte van 1019 meter.
Veel mensen zullen Elba echter kennen van de periode dat Napoleon Bonaparte hier in ballingschap leefde. Wie al reeds op dit prachtige eiland geweest is, zal zich afvragen of Napoleons ballingschap wel zo’n straf voor hem was.

Elba is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee en is het grootste eiland van de Toscaanse Archipel. Mede door het klimaat is Elba een vakantie eiland bij uitstek. Naast de warme temperaturen, die in mei gemiddeld al boven de 20 graden Celsius uit komen, is het een eiland met een zeer divers landschap. Het heeft een oppervlakte van 224 km² en een kustlijn van 147 kilometer lang. De zee is daardoor nooit ver van je vandaan.

Het eiland is het best bereikbaar vanuit Piombino op het Italiaanse vaste land, van waaruit meerdere malen per dag veerboten varen naar onder andere Portoferraio. De overtocht duurt ongeveer een uur. Zodra Elba dichterbij komt, zul je versteld staan van hoe mooi het eiland is. Terwijl je op zee zit en de ruige rotskust en boomrijke heuvels en bergen in de verte ziet liggen, waan je je direct in de vakantiesfeer.

GESCHIEDENIS

Het eiland is sinds de 5e eeuw voor Christus bewoond, door verschillende volken. De Etrusken kwamen af op het vele ijzer dat op het eiland was te vinden en hebben een weg over het hele eiland gemaakt. Later hebben de Romeinen, Saracenen en meerdere invloedrijke families over Elba geregeerd, waaronder de familie Medici uit Florence. Zij hebben hun sporen op verschillende plekken op het eiland achter gelaten.

NAPOLEON

De Franse keizer Napoleon Bonaparte verbleef van 4 mei 1814 tot 26 februari  1815 in ballingschap op Elba. Na grote verliezen te hebben geleden in Rusland werd hij voor de eerste keer uit de macht gezet en door de Engelsen op Elba opgesloten. Hij werd tot keizer van het eiland benoemd en had een leger van 600 man onder zijn bewind. Hij reorganiseerde het eiland, waardoor de economie sterk verbeterde. Napoleon heeft zijn  verblijf op het eiland als vernederend ervaren en is  na tien maanden met zijn gevolg en soldaten ontsnapt.

Nu bijna tweehonderd jaar na Napoleons overlijden op Sint Helena, kan je op Elba een gedenkplaat en een kopie van zijn sarcofaag bewonderen. Er zijn drie musea aan Napoleon gewijd en in één ervan ligt onder andere eengezichtsmasker van Napoleon. De andere twee musea zijn de twee huizen waarinNapoleon verbleef tijdens zijn periode op Elba.

HET ELBA VAN NU

Tegenwoordig leeft Elba vooral van de wijnbouw envan het toerisme. De meeste toeristen komen voornamelijk uit Duitsland, maar de laatste jaren groeit de stroom van Nederlandse toeristen sterk. Het populairder worden van het eiland komt waarschijnlijk door de unieke en relaxte sfeer die op dit eiland hangt en de ruime keuze in accommodatie, activiteiten en de Italiaanse cultuur.

KLIMAAT ELBA

Elba heeft een mediterraan klimaat. Het eiland heeft warme zomers en koele winters. In onderstaande afbeelding wordt de gemiddelde lucht en water temperatuur weergegeven per maand.